by
on
under , ,
Permalink

Varför ekologiskt?

Det talas mycket om vikten att välja ekologiska produkter idag. Vårt fokus ligger ju också på att informera om och tipsa om ekologiska produkter. Men varför bör man då välja ekologiskt? Det finns flera viktiga anledningar.

Varför ekologisk mat?

Att välja ekologiskt odlade grönsaker är bra för miljön. Dessa besprutas inte och inte heller använder man andra kemikalier i jordbruket, såsom konstgödsel. Ekologiskt odlade grönsaker bidrar alltså inte till övergödning, vattenförorening eller hälsoskador. Dessutom får du i dig betydligt mindre mängder kemikalier när du äter obesprutad mat.

Ekologiskt kött kommer från gårdar där djuren har det bra. De får äta ekologiskt foder, vistas mycket utomhus och har gott om utrymme. De medicineras inte regelbundet med antibiotika. Genom att välja ekologiskt här bidrar du till en bättre djurhållning.

Det är lätt att bli mer miljövänlig i sin matlagning. Tips på de viktigaste produkterna att byta till ekologiskt hittar du hos Naturskyddsföreningen.

Varför ekologiska hud- och hårvårdsprodukter?

I konventionella hud- och hårvårdsprodukter ingår ofta syntetiska kemikalier. De är i många fall miljöfarliga och kan framkalla allergiska reaktioner och även hormonstörningar. Några exempel på dessa kemikalier är SLS, parabener och mineralolja. SLS, som är förkortning för sodium laureth sulfat, förekommer i minst 90 procent av alla schampoprodukter som säljs i affärerna. Det är det ämnet som gör så att schampot löddrar sig. Det kan vara allergiframkallande men är främst dåligt för miljön då det är svårt att bryta ned. Dessa kemikalier finns inte med i innehållslistan till ekologiska produkter. Dessa är betydligt snällare mot naturen. Det är enkelt att byta till ekologiska produkter även i detta segment då det finns ett stort urval av produkter inom ekologisk hudvård och hårvård.

Varför ekologiska städmedel?

Resonemanget är egentligen detsamma här som för ekologiska hudvårdsprodukter – ekologiska städprodukter innehåller inte miljöfarliga kemikalier. Dessutom är många konventionella städprodukter väldigt dyra. Du behöver nämligen inte köpa ekologiska rengöringsmedel – mycket kan du tillverka själv hemma med hjälp av vinäger, bakpulver, citron och vanligt vatten.