by
on
under
Permalink

Välj sten till ditt golv

Granit är evigt. Finns det något bättre sätt att berätta att man tar naturen på allvar än att inreda med den klassiska svenska graniten?

*Golv i Granit

Granit var länge något som mest användes i offentliga lokaler och påkostade utomhusmiljöer. Det var helt enkelt för dyrt med granit för de allra flesta. Anledningen att det användes var däremot att det på sikt faktiskt inte är dyrt.

Beroende på tidshorisont är graniten en av de allra bästa materialen, det är relativt prisvärt på kort sikt men på lång sikt blir det rent av billigt. Det blir billigt rent ekonomiskt eftersom det håller för alltid, det blir också billigt för miljön av samma skäl. Ett material som Aldrig behöver bytas är långsiktigt hållbart. Vad kostar den svenska stenen då? Hos Stonefactory (en av de stora onlinebutikerna för natursten) finns priser från 400 kronor till 1200 kronor per kvadratmeter. Vilket kan jämföras med klinker som går från ungefär 250 till 800 kronor per kvadrat.

Ta hand om ditt granitgolv

Ett granitgolv behöver skötas. I första hand innebär det att olja golvet. Den vanligast förekommande oljan är linfröolja, fukta en trasa med linfröoljan och stryk ut över golvet. Torka bort överflödet och vänta. Om golvet fortfarande har uppsugningsförmåga så stryk ett lager till.

Många stenar, och i viss utsträckning även granit, är känsliga för syror och baser. Det gör att en av de bästa medlen för att rengöra ett stengolv är såpa, vilken är mildare för golvet. Det ger dessutom en trevlig lyster och har använts i århundraden i Sverige.