by
on
under
Permalink

Stekpannor

En stekpanna är helt klart ett av de redskapen som används mest i köket, då är det inte mer än rätt att man investerar i något med bra kvalitet. Det finns stekpannor som är utvecklade för specifika ändamål, men för den som inte är en professionell kock så kan en stekpanna med många användningsområden vara att föredra. Vad utmärker då en bra stekpanna? Den ska såklart hålla länge till att börja med, den ska jämnt och effektivt kunna fördela värme och inte få mat att fastna i botten. Det finns stekpannor i olika material med olika stekegenskaper här tänkte vi prata lite om de olika materialen och dess egenskaper.

Stekpannor i gjutjärn

En stekpanna i gjutjärn av god kvalitet kan hålla i otroligt många år om man sköter om den rätt. Gjutjärnspannorna är i regel tyngre än andra, men de har väldigt goda stekegenskaper, speciellt när man steker med smör. De har även en tendens att släppa ifrån sig järn när man lagar man vilket faktiskt är bra både för smaken och hälsan. När man ska rengöra gjutjärnspannor så ska det göras för hand och man ska heller inte använda diskmedel.

Belagda stekpannor

Det finns stekpannor har en beläggning med ett non-stickmaterial som är till för att mat inte ska brännas fast. Dessa pannor är ofta bra allround-pannor eftersom dom är lätta att använda. Belagda stekpannor har blivit väldigt populära på grund av att de är enkla att använda men även för att de är prisvärda. Du kan förvänta dig att pannan håller ett par år, men inte lika länge som till exempel en gjutjärnspanna gör.

Rostfria stekpannor

Sköter man om en rostfri panna så kommer den i princip aldrig slitas ut. Man använder ofta rostfria pannor på restauranger just på grund av hållbarheten, men också för att de är lätta att hantera. Är man dock inte van vid att steka på rostfria pannor så kan det hända att man bränner mat om man inte har tekniken. De suger nämligen fast till exempel kött fram tills dess att stekytan är bra och släpper därefter. Det kan med andra ord krävas lite vana. Rostfria pannor funkar bra till det mesta och är alltså också en bra allround-panna.

Posted in |