by
on
under , ,
Permalink

Olika ekologiska märkningar

Ett bra sätt för att ta reda på om något är ekologiskt är att titta om produkten har någon form av märkning. Här tittar vi närmare på några av de vanligaste eko-märkningarna.

7270257-krav

KRAV

KRAV-märkningen är kanske den allra vanligaste märkningen, åtminstone när det kommer till matvaror. Bakom KRAV står Kontrollföreningen för ekologisk odling. För att en vara eller produkt ska kunna KRAV-märkas krävs att den uppfyller krav om miljö, djuromsorg, hälsa och socialt ansvar.

EU-ekologiskt

EU har en egen märkning på ekologiska varor i form av ett grönt löv. Denna är sedan 1 juli 2010 obligatorisk på alla ekologiska varor som är tillverkades inom EU. En vara märkt med EU-märkningen innebär att en produkt har minst 95 procent ekologiskt innehåll.

MSC – Marine Stewardship Council

MSC är en märkning som gäller fisk och skaldjur. Är en produkt märkt med MSC innebär detta att det är fisk eller skaldjur från hållbara bestånd och som fångats med godkända metoder.

Ekologiska kläder

När det kommer till ekologiska kläder finns det en rad olika märkningar, som bland annat GOTS (Global Organic Textile Standard), OE Blended Standard, IVN (International Association Natural Textile Industry) samt Soil Association Organic som även är en märkning som används för ekologiska skönhetsprodukter.