by
on
under ,
Permalink

Kosten förändras genom livet

Att säga att det finns en ultimat kost som alla borde äta är att överdriva lite. Det finns mängder med tillfällen då vi behöver justera kosten för att må bra. Här hittar du bara några av dem. 

Graviditet

Nu behöver du tänka på undvika vinglaset till maten, äta mycket frukt och grönt, undvika vissa typer av fiskar och ostar och se till att äta lite mer i slutet på graviditeten. Vad du äter styr hur du kommer att må och en hälsosam graviditet innebär att ändra kosten en hel del för att det ska fungera. Du får också förändrat smak- och luktsinne vilket kan ändra dina matvanor.

Diabetes

Om du har diabetes gäller det att äta små måltider under hela dygnet istället för några få men stora. Du vill ha en jämn blodsockernivå och kosten spelar en viktig roll. Undvik alla typer av socker och var försiktig med alkoholen. Om du får svettningar och skakningar kan blodsockernivån ha blivit för låg och det avhjälps snabbas med en bit choklad eller sockrig läsk.

Sjuk

Under sjukdom kan kosten ändras markant och även din hunger. Magsjuka gör en ofta rädd för att äta för det ökar bara på illamåendet, detsamma gäller matförgiftning. Det viktigaste är att dricka extra vatten för att motverka uttorkning. Salta kex, avslagen coladryck, blåbärssoppa och vitt bröd blir plötsligt den bästa kosten för dig då dessa livsmedel är skonsamma mot magen.