Helt ekologiskt

Under de senaste åren har intresset för ekologiska produkter och även ekologiskt leverne ökat markant, vilket inte minst märks i affärer och butiker och detta oavsett om det rör sig om matvaror eller andra typer av produkter. Men hur ska man då göra om man vill leva helt ekologiskt, är inte det ganska svårt? För att svara på just den frågan kommer här en liten guide.

Woman hands holding ECO sign

När man hör ordet ekologiskt är det nog många som tänker på mat och det är också just på matsidan som man kan göra det allra största ekologiska avtrycket, dels för att de allra flesta livsmedelsprodukter numera också finns som ekologiska, dels för att vad man väljer att äta påverkar miljö och klimat oerhört mycket.

Grundregeln om man vill leva ekologiskt är att alltid köpa ekologiska livsmedel. Som sagt finns idag nästan alla livsmedel som ekologiska möjligtvis med undantag för lösgodis och läsk, men det bör man ju ändå inte köpa av andra skäl. Det går helt enkelt att hitta allt ifrån ekologiska bananer och tomater till ekologiskt mjöl, ekologiska ärter och ekologisk mjölk. Men, är det inte dyrt med ekologiskt undrar kanske en del?

Nej, faktum är att det faktiskt inte är så mycket dyrare som många kanske tror. Det är också viktigt att komma ihåg att ju fler som handlar ekologiskt ju billigare blir det eftersom produktionen då kan öka.
Ett annat bra tips vad gäller just mat för den som vill leva ekologiskt är att försöka dra ner på animaliska produkter så mycket som möjligt eftersom det går åt betydligt mycket mer att producera animaliska livsmedel som kött, ägg och mjölk än vad det gör att producera till exempel linser, bönor, ärtor eller soja.

När det kommer till andra produkter än just mat så har som sagt de ekologiska produkterna blivit allt vanligare även här. Det går numera att till exempel köpa ekologiska kläder, skönhetsprodukter och till och med leksaker. Dock kan det fortfarande vara svårt att hitta ekologiska produkter i vanliga butiker. Ett bra tips om man vill handla exempelvis ekologiska kläder är att göra detta på nätet där utbudet är brett.

Att leva ekologiskt är inte svårt det handlar bara om att bestämma sig och göra det till en vana.