by
on
under ,
Permalink

En hälsosam graviditet

891926-pregnant-belly-with-apple

Om hälsan kan sägas vara viktigare att tänka på vid något tillfälle än andra är detta när man är gravid. Ser man till att hålla god hälsa själv kommer även barnets hälsa påverkas. Vilket ju även gäller om man är ohälsosam. Men så vad betyder det att vara hälsosam under graviditeten? Det ska vi svara på i denna artikel.

Det pratas alltid om mat på ett sätt eller annat när graviditet dyker upp. Vissa märker att de blir sugen på maträtter eller livsmedel de aldrig riktigt tyckt varit särskild speciell tidigare, medan andra märker att de helt plötsligt inte klara av att äta saker de tidigare älskat.

Men när man talar om vad man bör äta finns det många bra råd att få. De följande tipsen kommer från livsmedelsverket.se:

  • 500 g frukt och grönt varje dag.
  • fisk 2-3 gånger i veckan
  • 5 dl lättmjölk/naturell lättfil/naturell lätt yoghurt
  • kött/kyckling/ägg/bönor/linser varje dag
  • potatis/bröd/ris/pasta/bulgur varje dag (helst fullkornsalternativ)

Något annat man bör tänka på är innehållet i de produkter man använder dagligen eller nära inpå. Detta kan vara allt från hudkrämer till vitamintillskott. Man vill inte få i sig en massa kemikalier som kan vara skadligt för barnet och en del produkter innehåller ämnen som en vuxen kvinna inte drar skada av men kan ha en betydligt större inverkan på barnet. På apotek kan man hitta en rad olika produkter som är anpassade för gravida. Det finns säkert något där som man kan använda som substitut för produkter man använder nu.

Till sist kommer vi till träning och motion. Det är mycket bra att hålla sig aktiv genom hela graviditeten då detta inte bara hjälper till att hålla en god hälsa utan även kan låta en undvika eller åtminstone lindra smärtor som många gravida upplever. För bra rekommendationer kan man titta på styrkeprogrammet.se.