by
on
under
Permalink

Ekologiskt i köket

Det har aldrig varit enklare att vara ekologiskt än vad det är idag, framför allt i köket, där det faktiskt är fullt möjligt att ha endast ekologiska varor i såväl kyl och frys som i skafferiet.

Various food in buffet

I en välsorterad lite större mataffär går det idag att hitta i princip allting man kan tänka sig i ekologiska form. Det finns till exempel ekologiskt kött, ekologiska ägg, ekologisk mjölk, ekologiska grönsaker och frukter, ekologiska matgryn som matvete och mathavre, ekologiskt mjöl, ekologiskt kaffe, ekologiska linser och bönor, till och med ekologisk choklad.

Ju fler som handlar ekologiskt desto billigare kommer dessa produkter att bli eftersom efterfrågan då ökar. På sikt kan det även bli så att ekologiska produkter helt ersätter konventionellt producerade produkter. Ett bra exempel på detta är bananer. Numera säljs i princip ingenting annat än ekologiska bananer i butikerna, just på grund av att fler och fler har efterfrågat dessa. Dessutom kostar de i princip lika mycket som de ”vanliga” bananerna gjorde tidigare.

Vill man vara riktigt ekologisk och värna om naturen bör man också tänka på vilken typ av varor man köper eftersom olika varor kräver olika mycket resurser i framställningen.

Generellt sätt kan man säga att animaliska produkter har ett betydligt större så kallat ekologiskt avtryck än vad vegetabiliska produkter har, så ett bra steg i att försöka bli mer ekologisk är att dra ner på animaliska produkter, såväl kött som mjölk och ägg till förmån för mer miljövänliga alternativ som bönor, linser, ärtor och soja. Dessa produkter, även om de är ekologiska är dessutom billigare än kött, vilket gör att man också sparar pengar samtidigt som man är ekologisk.

Egentligen finns det inga ursäkter för att inte köpa ekologiskt eftersom det som sagt inte är så fasligt mycket dyrare. Drar man dessutom ner på animaliska produkter eller skippar dessa helt, så har man definitivt råd att handla ekologiskt.