by
on
under ,
Permalink

Ekologiska kläder

Vi svenskar blir allt mer miljömedvetna och klimatsmarta. Nu är det inte bara mat och resor som skall lämna så litet avtryck på miljön som möjligt, utan även kläder och shopping har blivit ett hett ämne i miljökretsar.

Det blir viktigare och viktigare att butiker och tillverkare kunna tillhandahålla miljövänliga alternativ till konsumenterna. Flera stora kedjor har på senaste tid börjat producera ekologiska kollektioner och skapar miljömärkningar till sina kläder. Utvecklingen av alternativa sätt att utveckla textilier går stadigt framåt.

Ett enkelt steg att ta för att leva mer miljövänligt är att minska sin konsumtion genom att helt enkelt köpa färre kläder. Köp ett fåtal dyra plagg istället för mängder av billiga kläder. Svensken köper i genomsnitt 15-20 kilo kläder varje år och slänger 8 kilo. Ett smart sätt att minska dina klädinköp är att byta kläder med varandra. Rensa garderoberna, stäm träff med några kompisar och börja byta. Över hela landet organiseras så kallade klädbytardagar för de som är intresserade. Ännu enklare är det att byta kläder på internet. På Delbar är det lätt att dela, hyra eller hyra kläder (och mycket annat) av privatpersoner som vill dela med sig och på så sätt skapa en bättre ekonomi och miljö. Många väljer också att handla begagnat, second hand- och vintage-shopping har blivit något av en trend. Begagnade klädesplagg som tvättats flera gånger innehåller mindre mängder kemikalier som kan irritera huden. Detta gör det extra lämpligt att köpa second hand- kläder till barn eftersom de ofta kan vara extra känsliga för den här typen av starka kemikalier.

Second hand-butiker är vanliga men skulle det mot förmodan inte finnas någon på din ort finns det flera internetsajter där du kan köpa och sälja dina begagnade kläder. Om alla svenskar köpte begagnat skulle vi spara 95 miljoner m³ vatten, 25 600 ton kemikalier och 142 000 ton kemikalier varje år.